Nieuws

Met het college van Burgemeester en wethouders van Madurodam ben ik naar Dachau gegaan. In Dachau is het concentratie kamp waar vele mensen stierven waaronder George Maduro.

George Maduro is de naamgever van Madurodam.

Het bezoek aan het concentratiekamp was veel heftiger dan verwacht. We stonden steeds oog in oog met de gruwelijke gebeurtenissen die daar hebben plaatsvonden. Geconfronteerd met de vreselijke beelden, verhalen en gebeurtenissen heb ik een indruk gekregen die ik nooit zal vergeten. De efficiency van de organisatie van het concentratiekamp door Nazi-Duitsland was zo confronterend en niet te begrijpen. Ook hebben we een heftige documentaire gezien over Dachau, waar we nog steeds stil van worden. Dagelijks vraag ik mij af hoe iemand zijn medemens zo veel pijn kan doen. Dat is vreselijk, gruwelijk en sadistisch. Ter nagedachtenis aan George Maduro hebben we een krans gelegd bij barak 15. Hier hebben we vervolgens een minuut stilte gehouden.

Gelukkig hebben we na het bezoeken van het concentratiekamp ontspannende dingen gedaan.

Deze reis was heel erg belangrijk voor mij. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik deze reis kon meemaken. Door deze reis ben ik veel te weten gekomen over de concentratiekampen en Dachau in het bijzonder. Ik heb veel geleerd over hoe de nazi's met hun gevangenen omgingen en de organisatie van de concentratiekampen. Ik ben nu nog meer overtuigd om mij voor mijn medemensen in te zetten, hoe klein die inzet dan ook is.

Khaled Nissi

Wethouder Madurodam namens het Maerlant lyceum