Nieuws
Woensdagmiddag 30 mei 2018 kwamen zes Haagse scholen in de Hoge Raad bijeen voor de finale van het Haagsche debattoernooi. Dit nieuwe toernooi is in de organisatorische handen van het Maerlant-Lyceum. Na een buitengewoon warme ontvangst door zowel de president als de vicepresident van de Hoge Raad vond er een waar spektakelstuk plaats dat bestond uit twee onderdelen. 


Het eerste onderdeel, de pleidooien, had als onderwerp de huidige euthanasiewetgeving voor kinderen. Een zwaar beladen en lastig thema. Zeker toen ook nog eens bleek dat alle pleiters een traditionele toga aan moesten doen tijdens hun pleidooi. Uiteindelijk ging de prijs voor het beste pleidooi naar Dalton Den Haag. 


In het tweede onderdeel werden drie debatten georganiseerd. De strijd om de vijfde plaats werd gewonnen door het Maerlant-Lyceum. In een stelling omtrent een verbod op Mein Kampf waren zij net iets behendiger dan het Haganum. De strijd om de derde plek ging tussen het HML en het Dalton Den Haag. In een stelling over een verbod op ontgroening trokken beide partijen flink van leer. De jury besloot uiteindelijk dat het Dalton Den Haag net ´een tikkie feller en beter´ was geweest. Toen kwam de grote finale om de eerste plek tussen het Novum en Dalton Voorburg. In een lastige stelling die vergezeld werd met een lange intro moesten de debaters proberen uit te leggen dat de opmerkingen van Wilders en Pechtold aangaande respectievelijk Marokkanen en Russen vergelijkbaar waren of juist niet. Een hoop wetsartikelen passeerden de revue en de link naar de actualiteiten (MH17) was snel gelegd. Het Novum betoogde dat ´aanstoot geven tot niet strafbaar is´, terwijl de nuancering bij het Dalton Voorburg uiteindelijk de doorslag gaf bij de jury. Daarmee was er een beslissing gekomen in het Haagsche Debattoernooi 2017/2018. Het Dalton Voorburg was de winnaar! 


Tijdens het juryberaad gaf de griffier van de Hoge Raad een mooie presentatie over wat de Hoge Raad precies is en doet. De presentatie ging vergezeld van prachtige anekdotes waardoor het publiek de gehele voordracht geboeid bleef. 


Alle deelnemende leerlingen en begeleiders werden tijdens de juryonderbouwing voorzien van uitgebreid commentaar om hun vaardigheden voor een volgende keer verder aan te scherpen. Lovende woorden waren er van alle juryleden, en vooral van de vicepresident van de Hoge Raad die zelf de jury voorzat. Hij sprak van een zeer getalenteerde en begaafde groep sprekers en debaters die op een niveau waren dat al ver voor lag op een hoop studenten rechtsgeleerdheid. Wie weet is er wel een zaadje geplant voor een nieuwe groep rechtsgeleerden die in hun latere carrière de plaats van de raadsheren kunnen innemen!  de debatorganisatie